agrodopping.hu

Kérdése van? +36209999365

Kategóriák
agrodopping.hu

Kérdése van? +36209999365

  • Kategóriák
    • Akciók
    • Levéltrágya kereső
    • Műtrágya kereső
    • Mikrostarter kereső
    • Biológiai készítmények
    • Termékcsomagok
    • FOLIQ
    • YARA
    • AMALGEROL
    • MALAGROW
    • INTERMAG
    • ULTRASOL
  • Hírek
  1. Hírek
  1. Hírek
Vissza
Mikroorganizmusok a makroszervezetek szolgálatában

Mikroorganizmusok a makroszervezetek szolgálatában

Napjainkban a mezőgazdaság jelentős átalakuláson megy keresztül.

2022.02.18 19:34 agrodopping.hu
agrodopping.hu

Az újonnan, egyre fokozottabban jelentkező, káros hatású környezeti tényezők, valamint a kiszámíthatatlan gazdasági viszonyok egyre inkább szükségessé teszik az új szemléletek, az innovatív – mikroorganizmusokat is a technológia részévé tevő – gondolkodás bevezetését a mindennapi gazdálkodás során.

Milyen problémákkal is állunk szemben?

Az egyre gyakrabban jelentkező, szélsőségesen aszályos vagy épp szélsőségesen csapadékos évjáratok közvetlenül és közvetve is befolyásolják a növénytermesztést. Közvetlen hatás lehet a csapadékhiányból adódó terméskiesés, míg közvetett hatás lehet a talajaink állapotának romlása. Utóbbi nagymértékben az antropogén hatások következménye is – például a helytelenül megválasztott agrotechnikai beavatkozások, a nem megfelelő talajművelés, a szervesanyagok visszajuttatásának elmulasztása, vagy épp a túlzott mértékű műtrágyahasználat.

A problémák másik aspektusát a gazdasági szempontok képezik. A jelenlegi műtrágyaárak közvetlenül csökkentik a nyereség mértékét. Azonban, ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy kedvezőtlen tényező akár teljes terméskiesést is okozhat, akkor be kell lássuk, hogy egy-egy magas költségű agronómiai beavatkozáson akár a teljes profitunk is múlhat, így a káros hatású környezeti tényezők is növelik a kockázatot. Az említett akadályok leküzdése csak teljes szemléletváltással lehetséges. Azonban a jelenleg is folyamatosan zajló kutatások és technológiai vívmányok lehetőséget nyújtanak a gazdálkodóknak, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben is hatékonyan termelhessenek.

A mikrobiológia által nyújtott lehetőségek

A környezetünk önmagában véve is jelentős tápanyagbázissal szolgál növények számára, azonban ezeknek az anyagoknak a nagy része a növények számára még nem hasznosítható formában van jelen. Gondoljunk csak arra, hogy az általunk is belélegzett levegő 78 térfogatszázalékban tartalmaz N2 gázt. Vagy gondoljunk a talaj szervesanyag-tartalmára, amit még nem képesek hasznosítani a növények. Ahhoz, hogy ezek az anyagok bekapcsolódjanak a tápanyagforgalomba, át kell alakulniuk. Ebben a folyamatban nagyon fontos szerepet tölt be a talaj mikroorganizmus-közössége. Ezek az élőlények természetes körülmények között megfelelő mennyiségben vannak jelen a talajban, de a nem megfelelő agrotechnika alkalmazásának hatására mára ez meglehetősen leromlott. A légköri N-t hatékonyan kötő baktériumtörzsek irányított kijuttatása – azon túl, hogy jelentős mértékű szintetikus műtrágya-hatóanyag kiváltására lehet alkalmas – segít visszaállítani a talaj természetes baktériumközösségét.

Mennyi az annyi?

De mégis mennyi anyagot képesek felvehetővé alakítani egyes baktériumtörzsek? A kérdés megválaszolására kísérletet állítottunk be növénynevelő kamrában, szabályozott körülmények között. A kísérletben megvizsgáltuk néhány baktériumtörzs N-kötő képességét úgy, hogy a kísérlet kezdetén a vizsgált talajt teljesen csíramentesítettük, hogy kifejezetten az irányított törzsek hatásait vizsgálhassuk. A N-kötés jellemzésére megvizsgáltuk a talaj teljes N-tartalmát a kísérlet kezdetén és 4 héttel a kezeléseket követően (1.ábra).

Teljes N tartalom diagramm
1. ábra

A kísérletben vizsgált Azotobacter chroococcum és Bacillus megaterium baktériumtörzsek is több mint 3%-kal növelték a talaj N-tartalmát a kezdeti állapothoz képest. Emellett a vizsgált Azospirillum faj N-kötése is jelentős volt.

Összességében egyértelműen látszik, hogy egy-egy mikrobiológiai készítmény kijuttatása nagymértékben javítja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, javítja a növények általános kondícióját, így növeli a termésbiztonságot. Azonban alkalmazásukkal teljes mértékben nem válthatók ki a műtrágyák. A gazdasági szempontokat figyelembe véve pedig egy-egy mikrobiológiai készítmény jelentősen alacsonyabb költséget jelent a gazdálkodónak, mint egy szintetikus műtrágya megvásárlása, így a termelés is kevesebb kockázattal jár.

 

Forrás: https://agraragazat.hu/hir/agrar-mikroorganizmus-bakterium-talaj-nitrogen-x-mezogazdasag/?fbclid=IwAR2wvqEDvVkThSFC5e0ls0TfI41bRF8Xq2N8kd_ajzoTHJamlqQrRsFCB8Q 

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Agromaterial Trade Kft.
  • 9474 Szakony, Fő utca 45.
  • +36209999365
  • info@agrodopping.hu
  • Design:
  • www.vagolilladesign.hu
  • facebook

  • Akciók
  • Levéltrágya kereső
  • Műtrágya kereső
  • Mikrostarter kereső
  • Biológiai készítmények
  • Termékcsomagok
  • FOLIQ
  • YARA
  • AMALGEROL
  • MALAGROW
  • INTERMAG
  • ULTRASOL
  • Hírek
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.