A makro- és mezo tápelemek fő felvételi helye a növények gyökere. Bizonyos környezeti feltételek, fellépő stresszhelyzet és gátolt felvétel esetén szükséges lehet ezek lombon keresztüli kiegészítő jellegű pótlása, mellyel átsegítjük növényeinket a kritikus időszakokon. A kora tavaszi alacsony talajhőmérséklet miatt jelentkező relatív foszforhiány kezelésére a YaraVita Kombiphos alkalmazása javasolt. Igen magas foszfortartalma mellett jelentős mennyiségű káliumot és magnéziumot is tartalmaz, így a tél végi-kora tavaszi permetezések elsődleges kombinációs partnere lehet. A későbbi időszakban, különösen, ha a gyenge csapadékellátottság miatt NPK felvételi problémára lehet számítani, a YaraVita Universal Bio mikroelemekkel kiegészített NPK összetétele az ideális megoldás. Akár a kora tavaszi relatív kén- és nitrogénhiány, vagy a későbbi olajtartalom növelés céljából kijuttatott YaraVita Thiotrac jelent a fejtrágyák hatásának kiegészítéseként gyors lombon keresztüli segítséget.

A makro- és mezoelemekkel ellentétben a mikroelem igény lombon keresztül teljes mértékben fedezhető. Ez utóbbiakra néhány grammtól egy-két kilogramm összmennyiségig van csak szükség. Az egyes kultúrák fejlődésében betöltött kiemelt jelentőségük alapján ún. kulcsfontosságú tápelemeket különíthetünk el, melyekre hiány esetén az adott kultúránk nagy kieséssel reagál, míg megfelelő pótlás mellett jelentős terméstöbblettel hálál meg. A repce esetében ilyen szerep a bórnak, mangánnak és a molibdénnek tulajdonítható. Ezek a tápelemek a szükséges arányban a YaraVita Brassitrel Pro-ban megtalálhatóak, mely évek óta folyamatosan bizonyítja, hogy helye van a repce tápanyagutánpótlási technológiájában.

Ha talaj- vagy levélvizsgálati eredményeink alapján kimutatható valamely mikroelem hiánya, akkor annak pótlása elengedhetetlen. A kritikus fejlődési időszakokban megnövekedett igényt pedig a megfelelő talajellátottság mellett is szükséges pótolni. A repce esetében ilyen a virágzáskori magas bórigény, melyet a virágzást megelőzően kijuttatott YaraVita Bortrac 2 l/ha dózisával fedezhető.

A növényvédőszerekkel való jó keverhetőség minden YaraVita termék erénye, de a végtelen számú kombinációs lehetőség miatt minden esetben javasoljuk keverhetőségi próba elvégzését. A Tankmix adatbázisunk (www.tankmix.com vagy TankmixIT mobilalkalmazás) folyamatosan bővülő számú keverési próba eredményét tartalmazza. Célszerű itt keresni először a kijuttatni kívánt növényvédőszerrel való keverhetőség sikerességéről. 

A lombtrágyák hatását kutatóintézeteknél beállított kísérletekkel folyamatosan nyomonkövetjük. A repce technológiánk hatékonyságát a sopronhorpácsi Beta Kutatóintézet Nonprofit Kft. neve fémjelzi, több éves együttműködés keretében végzik itt termékeink hatásvizsgálatát. A Sopronhorpács környéki területek talaja tápelemekkel legalább közepesen vagy jól ellátott, gyengén savanyú barna erdőtalajok.

Az elmúlt évi kísérleti eredményünk kiválóan szemlélteti a YaraVita lombtrágyák termés mennyiségére és minőségi paramétereire gyakorolt pozitív hatását (1. ábra). A teljes technológia, melynek alapját az őszi és tavaszi Brassitrel Pro kezelések adják, közel 10%-os többletet eredményezett. Az elmúlt évek eredményeinek összegzése látványosan szemlélteti a YaraVita lombtrágyázási technológia pozitív hatását a repce esetében (2. ábra): közel fél tonnás terméstöbblet a vizsgálat három éve alapján még a 4 tonnát meghaladó termésszint felett is.

 

 

 

 A különböző YaraVita lombtrágya alkalmazási technológiák hatása a repce szemtermésére és olajtartalmának alakulására, kisparcellás kísérletben. Zsira, 2018-2019.

 

 

 

 

Legyen szó akár a megfelelő alap- vagy nitrogén fejtrágya kiválasztásáról, illetve a megfelelő lombtrágyázási technológia összeállításáról, a Yara termékei és megoldásai kiemelkedő ár-érték aránnyal párosítva, a repcében is évről évre bizonyítják helyüket a tápanyagutánpótlási technológiákban. További részletekkel kapcsolatban keresse bizalommal Yara-szaktanácsadóját és nézzen körül az agrodopping.hu webshopban!

Makra Máté - Yara Hungária